Cronakrisen

Damberg "Det är ett skarpt läge och det gäller att följa riktlinjerna"

1:38 min

Regeringen vill öka inspektionerna. Inrikesminister Mikael Damberg: "Läget är fortsatt allvarligt"

– Hittills har många stockholmare följt de riktlinjer som finns men inte alla. Alla har ett ansvar att följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheterna och det är hur du och jag beter oss som kommer att avgöra hur sjukvården klarar av att ta hand om alla de som blir sjuka. Vi ser oroande beskrivningar av överfulla uteserveringar. Därför kommer regeringen i dag att gå ut till alla kommunerna via regionerna för att se att riktlinjer följs och att restauranger och barer följer de riktlinjer som finns via en tillsyn som kommer att skalas upp, säger Mikael Damberg.

– I många fall har restauranger och caféer hållit sig till de riktlinjer som finns, men i några enstaka fall har detta inte hänt. I Stockholm har gjort 200 besök och tillsyn på restauranger och barer, bord har flyttats för att se till att det blir 2 meter varje mellan bord. Tillsynen kommer nu att öka och vi kommer att se fler anmärkningar och fler nedstängningar. Ni restauranger måste följa de restriktioner som finns, annars kommer vi att stänga ner dem, säger Anna König Jerlmyr (M), Stockholms stads finansborgarråd.

– Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm, är också med på pressträffen. Han säger att det är en hög belastning på vården och personalen är trötta.

– Det är ett skarpt läge och det gäller att följa riktlinjerna för att tillsammans ta oss igenom den här krisen, säger Damberg.
Mikael Damberg uppmanar allmänheten att rapportera om man ser att reglerna inte efterlevs på restauranger/caféer/barer.

– Den stora majoriteten har ställt om sitt liv, åker inte kommunalt, umgås inte i stora grupper och håller avstånd men vi ser brister och de måste vi komma till rätta med. Det är inte tips som delats ut, det är riktlinjer som ska följas, annars kommer verksamheter att stängas, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).