Litteraturveckan i P1

De vinner Sveriges Radios litteraturpriser

0:38 min

Årets vinnare har korats! Under fredagskvällen delades Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris ut.

Nina Wähä vinner Romanpriset för "Testamente". Johan Jönson vinner Lyrikpriset för "Marginalia/Xterminalia". Khaled Alesmael vinnner Novellpriset för "En tygväska med damaskustryck".

Romanpristagaren utses av en lyssnarjury. Motiveringen lyder: "En myllrande familjehistoria i finska Tornedalen där pappans mörker präglat tillvaron. Nina Wähä skildrar i Testamente intensivt och färgstarkt hur familjemedlemmarna på olika sätt formar sina liv utifrån detta arv."

– Jag är väldigt glad och stolt och lite extra nöjd över att det är ett pris som delas ut av vad jag föreställer mig är bokslukarna, de som läser så mycket och som läser av lust, säger Nina Wähä.

– Testamente var till viss del en väldigt lustfylld bok att skriva, eftersom den blev till i ett sorts uppdämt skrivbehov, och att den då uppmärksammas av lyssnarna gör mig, än en gång, väldigt, väldigt glad, fortsätter vinnaren.

Nina Wähä debuterade 2007 med romanen S som i syster. Romanen "Titta inte bakåt"! 2010 hyllades av kritiker liksom Romanprisvinnaren "Testamente", den senare nominerades även till Augustpriset.

Årets Lyrikpristagare är Johan Jönson för "Marginalia/Xterminalia".

Kritikerjuryns motivering till nomineringen: "Marginalia/Xterminalia nomineras för att den i ett hypnotiskt tvillingverk vidgar poesin till konstens domäner. Ur en ohejdbar språkmaskin väller ett oemotståndligt flöde av självhat, existentiell panik och vantrivsel i kapitalismen. Det är envetet repetitivt och kroniskt oförutsägbart, med gläntor av naturlyrisk skönhet i den kompromisslösa svärtan."

– Min bok är två böcker, publicerade samtidigt och symbiotiskt separerade. Både enkla och roliga och samtidigt komplext asjobbiga att läsa, vill jag tro. De tar språk, liv och ordning på noggrant allvar, skrattar åt sig själva, tror och hoppas ingenting särskilt, kräver en hel del passion – både av den som läser och den som en gång skrev dem. Själv minns jag dem knappt. Jag känner mig överraskad, glad och hedrad över att mitt namn drogs ur juryhatten denna gång, säger Johan Jönson.

Johan Jönson slog igenom 2008 med "Efter arbetsschema", som gav honom både Aftonbladets litteraturpris och en nominering till Nordiska rådets litterära pris. Efter genombrottet har han bland annat givit ut "Livdikt" (2010), som nominerades till Augustpriset. Lyrikprisvinnaren "Marginalia/Xterminalia" har även nominerats till Nordiska rådets litterära pris.

Sveriges Radios Novellpris går till "En tygväska med damaskustryck" av Khaled Alesmael.

Nomineringsjuryns motivering: "Khaled Alesmael tar med oss in i ögonblicket då en kärlekshistoria, som avslutats för längesedan, oväntat gör sig påmind. Han skriver längtansfullt, erotiskt och osentimentalt om det förbjudna. Med värme läser Fredrik Meyer en text som kanske bäst kan beskrivas som en hommage till kärleken och till Damaskus."

– Det är betydelsefullt och fint att få priset av Sveriges Radios lyssnare – det motiverar mig att fortsätta att skriva, tack! Det är också väldigt fint att få ett pris för en radionovell då jag arbetat med radio i många olika länder – radion är mitt hem, säger Khaled Alesmael.

Khaled Alesmael är svensksyrisk journalist och författare. Debutromanen "Selamlik" kom 2018. Khaled Alesmael har bland annat arbetat på SVT:s Uppdrag granskning och belönats med priser för sitt arbete med radio och tv i Damaskus, Beirut, Amman, Kairo och Istanbul.