Mediemätaren

Corona-förändringar mindre i sociala medier

2:15 min

Som Ekot berättat tidigare i dag så har coronapandemin förändrat den politiska spelplanen – där nu frågor som sjukvård och ekonomi är i fokus i medierna i stället för lag och ordning och migration. Samma förändringar syns också i sociala medier, men är inte lika stora.

– Det är väldigt intressant. Ibland ges ju bilden av sociala medier som väldigt snabba i förändringar. Men i sociala medier är det ett antal frågor som driver mycket engagemang och det är inte minst integration och lag och ordning. Så även om agendan förändras är det frågor som tar mycket plats, säger Per Söderpalm, senior analytiker vid Kantar Sifo.

I såväl tidningar, radio och tv som i sociala medier som Facebook, Twitter och olika poddar är sjukvård och ekonomiska effekter av covid 19 de klart mest uppmärksammade frågorna med politisk koppling under perioden 11 till 31 mars då corona hamnade i fokus.

1 januari till 10 mars var det i stället migration och integration som klart toppade listan i sociala medier – frågor som nu kommer på delad andraplats. Intresset för lag och ordning har också gått ner.

Vad gäller partiledarna syns statsminister Stefan Löfven mer än tidigare i sociala medier 11 till 31 mars, men uppgången är inte lika stor som i vanliga medier. Sverigedemokraterna och ledaren Jimmie Åkesson får liksom i tidningar och etermedia mindre uppmärksamhet, men nedgången är mindre. En förklaring är att sändningar i exempelvis tv och radio begränsade – och då slår förändringen tydligare där, menar Per Söderpalm:

– Man måste hitta nyhetsvinklarna varje dag och det gör också att det är svårt att få med allt i en radio- eller tv-sändning.

Då Sverige nu går mot en lågkonjunktur kan frågor som rör ekonomi, näringsliv och arbete fortsatt få stor uppmärksamhet – och det kan ändra förutsättningarna för partierna, menar Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach:

– Det här skulle kunna gynna Moderaterna och Socialdemokraterna. För Moderaterna har ett inarbetat förtroende hos väljarna när det ekonomi och när det gäller jobben är det en stark fråga för både Socialdemokraterna och Moderaterna.