Tänker nytt

Så möts kommunfullmäktige under coronakrisen

2:00 min

Majoriteten av landets kommuner har eller planerar att göra någon typ av förändring av kommunfullmäktiges arbete på grund av coronapandemin. Det visar en sammanställning som Ekot har gjort.

I Motala hölls exempelvis kommunfullmäktiges möte utomhus på idrottsparken häromkvällen.

– Vi lever ju i coronans tid och då gäller det att försöka att hålla sig undan smittan och därför har vi samlats här idag, säger kristdemokraten och ordförande Nils-Ingvar Graan och öppnar ett annorlunda fullmäktigemöte i Motala.

Fotbollsträningen på idrottsparken i Motala pågår för fullt. På läktaren med tre stolars mellanrum sitter de drygt 50 ledamöterna från kommunfullmäktige men de är inte här för att titta på fotboll utan för att delta på fullmäktiges möte som har flyttat utomhus för att minska risken för smittspridning.

251 kommuner av landets samtliga 290 har svarat på Ekots fråga om de har eller planerar att göra någon förändring i fullmäktiges arbete under coronapandemin och 239 svarar ja på den frågan.

Några gör som i Motala, byter plats för mötet, andra har eller planerar att ställa in möten eller göra det möjligt för ledamöterna att delta på distans.
Flera kommuner har också valt stryka allmänhetens frågestund, flytta fram ärenden som kan vänta och skjuta upp eller hålla debatter korta.

Regeringens förbud mot allmänna sammankomster med mer än 50 deltagare omfattar inte fullmäktiges möten men många kommuner har ändå genom en tillfällig överenskommelse mellan partierna i fullmäktige valt att minska antalet ledamöter på sammanträdena. Det senaste valresultatet ska fortfarande avspeglas och minst hälften av ledamöterna måste vara närvarande.

Johan Wänström vid Linköpings universitet forskar på lokal demokrati och politik och han menar att de förändringar som görs i kommunernas fullmäktige med exempelvis ändrade förutsättningar för möten kan vara olyckligt ur ett demokratiskt perspektiv men samtidigt tror han att det accepteras i de här tiderna:

– Att man inte är lika många som fattar beslut det är naturligtvis ett problem om man tänker långsiktigt utifrån hur demokratin är tänkt att fungera. Det är meningen att vi ska ha en förankring utifrån medborgarna i kommunerna och den förankringen blir något mindre om det är färre ledamöter som fattar beslut. Men det tror jag att vi kan leva med under en kort tid.