Restauranger som inte följer reglerna kommer att stängas

3:00 min

Det ska bli fler kontroller av restauranger och uteserveringar. Gästerna får inte vara för nära varandra. De som inte följer reglerna kommer att stängas. Det säger regeringen och politiker i Stockholm.

Människor får inte trängas på restauranger och uteserveringar. Eller i köer utanför. Det är för att minska spridningen av coronaviruset. Gäster får bara äta och dricka vid ett bord. Restaurangerna ska möblera så att gästerna inte sitter nära varandra. Det är Folkhälsomyndighetens regler.

Många följer reglerna. Men inte alla. Regeringen ber nu alla kommuner att kontrollera så att restauranger följer reglerna. Annars måste restaurangerna stänga. Det sade inrikesminister Mikael Damberg på en presskonferens på fredagen.

– Följer man inte regelverket, då kommer vi se stängda restauranger och det kommer att komma ganska snart, så det är ett skarpt läge nu och det är dags att följa riktlinjerna och det är dags att ta ansvar, säger Mikael Damberg.

I Stockholm har myndigheterna redan gjort 200 kontroller på restauranger och barer. Och flera av dem har fått varningar. De har inte följt reglerna. Men ingen restaurang har fått stänga. Nu ska myndigheterna göra många fler kontroller i Stockholm.

Restaurangerna måste förstå att de får stänga om de inte följer reglerna. Det säger Anna König Jerlemyr. Hon är politiker för Moderaterna i Stockholms kommun.

– Sköter man sig inte så är det stängning som är konsekvensen och det måste vara tydligt för Stockholms krögare, säger Anna König Jerlemyr.

Nu har drygt 17 500 personer testats positivt med coronasmittan i Sverige. Det är mer än 800 fler än igår. En del av ökningen är för att man nu testar mer personal i sjukvården. Och fler personer som bor på äldreboenden. Tidigare testade man nästan bara personer som är så sjuka att de behöver vård på sjukhus

På fredagen klockan 14 hade minst 2 151 coronasmittade personer dött i Sverige.