Permitteringar

Skärpta kontroller mot fusk dröjer till sommaren

1:55 min

Under försommaren räknar Skatteverket med att kunna inleda särskilda kontroller mot misstänkt fusk med statliga ersättningar vid korttidspermitteringar. Det säger verkets generaldirektör Katrin Westling Palm.

Ekot rapporterade i morse om hur den restauranganställde och nyanlände Reza trots att han jobbar heltid, numera uppmanas av sin chef att bara skriva upp tre arbetstimmar per dag, så att arbetsgivaren kan få ersättning som om han korttidspermitterats.

– Min chef säger att jag måste jobba varje dag till exempel sex timmar eller åtta timmar, men du skriver i boken att du jobbar tre timmar. Jag frågade honom varför. Han svarade: jag vill fuska lite grand.

Reza, som egentligen heter något annat, avslöjar alltså hur det fuskas på hans arbetsplats, en restaurang i mellansverige, för att arbetsgivaren där ska kunna få del av de statliga ersättningarna i spåren av coronakrisen.

Vad gäller kontrollen av utbetalningarna görs sådana av Tillväxtverket innan de beviljas, men mer omfattande kontroll mot misstänkt fusk dröjer alltså ännu.

Skatteverket väntas få ett formellt kontrolluppdrag av regeringen inom de närmaste veckorna och då med ett tillskott på resurser motsvarande 100 handläggare, enligt myndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm.

– Vi förbereder oss för hur det här skulle kunna gå till.

Hur skulle det kunna gå till?

– Vi använder ju de verktyg vi har på Skatteverket, såväl ute på företagen, som genom vanlig så kallad skrivbordskontroll.

Hur snart tror du att de här kontrollerna kan inledas?

– De kan nog komma igång under försommaren. Så fort vi får uppdraget och nödvändiga regeländringar kopplade till det så sätter vi igång, säger Katrin Westling Palm.