Norge

Politisk strid om ”iskanten” – nytt förslag framlagt

1:59 min

Nu finns ett kompromissförslag om det som har kallats årets hetaste politiska kamp i Norge. Det handlar om "iskanten" som begränsar oljeverksamhet i Barents Hav.

På fredagen kom regeringen med ett förslag till kompromiss mellan miljöhänsyn och oljeintressen.

– I dag är en god dag både för havsmiljön och för havsekonomin, sade statsminister Erna Solberg vid en presskonferens.

Området mellan öppet hav och evig is i Arktis är miljömässigt värdefullt. Bland annat finns där en mängd plankton som blir mat för fisk och andra djur i havet. Oljeborrning ses som ett hot mot den här känsliga havsmiljön, och regeringspartierna i Norge är överens om att inte tillåta oljeverksamhet norr om iskanten.

Fast var iskanten faktiskt ligger är experter och politiker djupt oeniga om. Det handlar nämligen om en politisk bedömning av hur stor risken eller chansen för isbeläggning är. Miljömyndigheter vill flytta iskanten en bra bit söderut. Oljeföreträdare vill tvärtom ha spelrum lite närmare Nordpolen.

Nu har Erna Solbergs minoritetsregering landat i ett förslag som innebär att iskanten flyttas lite söderut.

– Totalt är det cirka 56 000 kvadratkilometer havsområde som nu kommer in under iskantsdefinitionen, säger klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn.

Han säger sig vara nöjd med att ytterligare arktiska havsområden blir skyddade från framtida oljeverksamhet.

Fast utanför regeringen finns mycket missnöje.

Fremskrittspartiet är Norges mest oljevänliga parti och har tidigare hotat med att dra tillbaka sitt stöd till minoritetsregeringen om iskanten flyttas söderut. En politisk strid kan därför vänta i Stortinget.

Miljöorganisationen Greenpeace kallar regeringens förslag en "usel kompromiss för att tillfredsställa oljeindustrin", men även från det hållet uttrycks på fredagen viss besvikelse från branschorganisationen Norsk Olje og Gass.