Legosoldater

Ryska säkerhetsföretag kopplas ihop med mord

1:56 min

Ryska säkerhetsföretag, som har legosoldater i bland annat Syrien och Libyen kopplas samman med tortyr och mord i Syrien, det visar en granskning av den ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta.

På den steniga marken ligger en syrisk man vars armar och ben krossas med hjälp av en slägga, senare skärs huvudet av och den huvudlösa kroppen hängs upp och ner och eldas upp.

De här fruktansvärda filmklippen togs sommaren 2017. Genom att analysera och jämföra bilderna med andra har Novaja Gazeta kommit fram till att bilderna är tagna vid en mindre anläggning i ett stor gasfält i centrala Syrien, det i ett område där ett ryskt företag arbetade med legosoldater på uppdrag av den syriska regimen.

Männen som man kan se på filmbilderna, som Novaja Gazeta publicerar, talar ryska. En av dem har redaktionen lyckats identifiera och koppla till Wagner-gruppen. Det är en rysk företagsgrupp som har legosoldater i bland annat Syrien, Libyen och flera länder i Afrika. Det går inte att föreställa sig att ett ryskt företag skulle tillåtas ha det om det inte var sanktionerat i den allra högsta toppen av den ryska politiska hierarkin.

Filmerna har publicerats av Novaja Gazeta förut men inte med lika mycket uppgifter. President Putins talesperson Dmitrij Peskov kallade dem för chockerande i november förra året, man sa att Kreml inte visste något om detta och att det var en sak för polisen. Efter vad tidningen vet idag, har ännu inte någon undersökning av det som hänt påbörjats.

Vilka de andra rysktalande männen är som är med på filmerna, det vet inte Novaja Gazeta, men flera ansikten syns tydligt posera framför att avhugget huvud och tidningen ber läsare om hjälp med att identifiera vilka som är med.