El Salvador

Presidentens order: Döda gängmedlemmar

1:29 min

I El Salvador har president Nayib Bukele nu beordrat polis och militär att döda gängmedlemmar. Mordtalen ökade i helgen och enligt presidenten beror det på att gängen utnyttjar polisens fokus på att bekämpa coronaepidemin.

Nayib Bukele har ända sedan han valdes till El Salvadors president styrt landet via sitt Twitterkonto. Sent på söndagskväll lade han upp en video som visar ett möte med polis- och militärledningen i presidentpalatset, ackompanjerat av domedagsmusik.

I helgen mördades 40 personer i El Salvador, och presidenten anklagar de kriminella gängen för att utnyttja det faktum att polis och militär fokuserar på att bekämpa coronapandemin. El Salvador är ett av världens mest våldsamma länder, och Bukele gick till val på att ta i med hårdhandskarna mot gängen, som kallas maras.

Presidenten utfärdade på söndagen ett dekret där han beordrar militär och polis att döda gängmedlemmar, för att skydda sina egna liv och försvara El Salvador. Han skriver också att staten kommer bistå med juridisk hjälp om poliser eller militärer åtalas för utomrättsliga avrättningar.

I samma dekret beordrar Bukele fängelserna att sluta separera fångar efter gängtillhörighet, något som varit praxis under flera år för att undvika blodbad inne på anstalterna. Människorättsorganisationer säger att presidentens dekret går emot El Salvadors grundlag och varnar för att våldet kommer öka både inne på fängelserna och ute i samhället.