Coronakrisen

USA:s utspel mot Kina – bjuder in Taiwan till WHO

1:20 min

USA uppmuntrar Taiwan att delta i WHO, i ett utspel tydligt riktat mot Kina.

Efter ett uppmärksammat telefonmöte på måndagen mellan Taiwans och USA:s hälsoministrar sade Taiwans hälsominister att USA stödjer Taiwans rätt att återigen få lov att delta i världshälsoorganisationen WHO:s möten, något som Kina förhindrat under senare år.

Den amerikanske hälsoministern Alex Azar berömde kampen mot det nya coronaviruset i Taiwan, som inte rapporterat några nya fall på över två veckor.

USA erkänner formellt Folkrepubliken Kina, och sporadisk kontakt på högre nivå med Taiwan leder till regelmässiga protester från Kina.

Regeringen i Peking hävdar att Taiwan inte är ett land utan en provins i Kina, trots att Taiwan har en egen folkvald regering. På grund av Kinas hårda linje har Taiwans försök att gå med i världshälsoorganisationen WHO hittills misslyckats.

Coronapandemin har aktualiserat frågan om Taiwans status i det globala smittskyddsarbetet där Kina gör anspråk på att spela en viktig ledarroll.

USA har meddelat att man tills vidare håller inne sitt ekonomiska stöd till WHO, med hänvisning till att Kina ska ha blivit för dominant där.