Coronapandemin

Brittiska äldreboenden hårt drabbade av coronaviruset

1:47 min

De senaste veckorna har de coronarelaterade dödsfallen på brittiska äldreboenden ökat kraftigt och regeringen är nu under hård press att komma med åtgärder. 
Bland annat lovar man att öka antalet provtagningar på personal och de boende för att försöka minska smittspridningen.

– Jag vägrar låta min personal arbeta om den inte får rätt skyddsutrustning, säger en upprörd chef på ett äldreboende i centrala England till BBC.

Just bristerna på skyddsutrustning pekas ut som en möjlig orsak till att coronasmittan fått sådan stor spridning även på brittiska äldreboenden.

Den senaste tiden har de coronarelaterade dödsfallen på äldreboenden och andra former av vårdboenden i England och Wales, ökat kraftigt. Från kring 1 000 till drygt 4 300 på bara två veckor och enligt den officiella statistikmyndigheten ONS beräkningar handlar det nu omkring 5 500 sådana dödsfall bara i England.

Per dygn är nu antalet avlidna på olika vårdboenden att jämföra med de som rapporteras varje dag från brittiska sjukhus. Och från med imorgon kommer nu den brittiska regeringen redovisa de här talen tillsammans, vilket man inte gjort tidigare.

– Jag vill att vi nu ska ha så mycket transparens som möjligt kring viktig information som denna, sa en hårt pressad hälso- och sjukvårdsminister Matt Hancock igår.

Regeringen lovar nu att utöka antalet provtagningar på landets äldreboenden.

Sammantaget ser Storbritannien, bland annat med de ökande dödsfallen också utanför sjukhusen, framförallt på äldreboenden men också i vanliga hem, ut att gå mot läge som är värre än redan hårt drabbade Spanien och Italien.