Våldet i hemmen ökar i coronakrisen

3:15 min

Våldet i hemmen har ökat under coronakrisen. Och fler kvinnor och flickor söker hjälp. Det berättar flera kvinnojourer.

Fler kvinnor och barn än vanligt söker hjälp mot våld i hemmet. Det berättar organisationer som hjälper kvinnor och barn. Organisationer som Rädda barnen, Bris och Unizon har fått fler samtal än vanligt under coronakrisen.

Unizon är en organisation som samlar mer än 100 kvinnojourer och tjejjourer. Det är dit kvinnor och tjejer kan ringa eller skriva om de blir utsatta för våld.

Under 2019 fick kvinnojourerna mer 60 000 samtal om våld. Nu under coronakrisen är det fler som ringer och skriver till Unizons kvinnojourer och tjejjourer. Kontakterna har ökat med mellan 20 och 40 procent.

Det beror på att folk är hemma mer nu. Gymnasieskolorna är stängda och många vuxna jobbar hemma. Då ökar våldet. Många barn säger att de är oroliga för att pappa är våldsam. De kan vara rädda för att han ska slå mamma mer eller döda henne. Det säger chefen för Unizon till nyhetsbyrån TT.

För många är det svårt att söka hjälp eller anmäla våld, när den våldsamma personen är hemma. Därför har fler kvinnojourer öppet längre nu. Så att man kan kontakta dem på fler tider. Och flera har startat en chatt. Det kan vara lättare att chatta än att ringa.

SVT Nyheter har pratat med polisen på flera platser i landet. De ser också att fler kvinnor larmar om våld i hemmet den senaste månaden.

Våldet i hemmen har ökat över hela världen på grund av coronapandemin. Förenta nationerna, FN, vill att världens länder ska skydda kvinnor från våld. Det ska vara en del av ländernas strategi i kampen mot coronaviruset. Det säger generalsekreteraren, Antonio Guterrez.