Brott och straff

Utvisad 22-åring uppges ha utsatts för tortyr

2:15 min

En advokat till den 22-åriga kurdiske asylsökande, som utvisades från Sverige till Turkiet för ungefär en vecka sedan, uppger att mannen utsattes för tortyr direkt efter att han hade anlänt i Turkiet.

Advokaten uppger att mannen ska ha utsatts för grov tortyr.

– Direkt när min klient anlände i Turkiet utsattes han för grov tortyr. Bland annat elchocker av den turkiska säkerhetspolisen. Han ställdes på kall marmor och de hällde vatten över honom. Tortyren och förnedringen fortsatte även hos antiterrorgruppen TEM, som han överlämnades till, innan han skickades till fängelset, säger Naim Akbulak, 22-åringens advokat i Turkiet

Den i dag 22-åriga mannen kom enligt hans familj till Sverige i maj 2016. Familjen kommer från den kurdiska staden Cizre i östra Turkiet. Där ägde 2015 stridigheter rum mellan turkiska regeringstrupper och ungdomar med nära kopplingar till den kurdiska PKK-gerillan.

Turkiska medier har utpekat den nu fängslade mannen som en tidigare ledargestalt i PKK:s ungdomsgren i området, när han alltså var 17 år gammal. De skriver också att han är dömd till 15 års fängelse.

Mannens offentliga biträde i Sverige Abdullah Deveci säger att man nu kommer att gå vidare med ärendet till Justitieombudsmannen och Europadomstolen.

– Vi kommer att skicka en anmälan till justitieombudsmannen här i Sverige, mot Migrationsverket, Migrationsdomstolen, Migrationsöverdomstolen och svenska säkerhetstjänsten, för brott mot utlänningslagen och alla andra konventioner som Sverige har skrivit under. Även om han inte skulle beviljats uppehållstillstånd, så hade inte Sverige rätt att skicka en person till ett land där han uppenbart riskerar att utsättas för tortyr - vilket Sverige har gjort. Så ärendet kommer även att skickas till Europadomstolen, säger han.

Turkiets ambassad i Stockholm tillbakavisar anklagelserna om tortyr. I ett mejl till Ekot skriver de att det handlar om falska påståenden.

Ekot har sökt Utrikesdepartementet, Gränspolisen och Migrationsverket, men samtliga avböjer intervju och säger att de inte kommenterar enskilda fall.

Men nu har Vänsterpartiet lyft frågan i utrikesutskottet. Håkan Svenneling är Vänsterpartiets talesperson för utrikesfrågor.

– Jag skulle vilja ha svar kring omständigheterna kring vad det är som har hänt och hur det har gått till. i en tid när vi vet att otroligt många människor i Turkiet är dömda till fängelse på väldigt lösa och rättsosäkra grunder. Många är ju faktiskt politiska fångar. Så det gör ju att man måste få en ökad klarhet i varför Sverige har släppt iväg den här personen till Turkiet. Och särskilt nu under en pågående coronakris, säger Håkan Svenneling.

Tidigare stod det i artikeln att Abdullah Deveci är mannens advokat. Det stämmer inte. Han är mannens offentliga biträde.