Sveriges strategi mot corona är långsam smittspridning och att skydda de svagaste

4:14 min

Sverige har valt en annan strategi mot coronasmittan än många andra länder. Många frågar regeringen varför. Regeringen och Folkhälsomyndigheten säger att vi måste orka leva så här under lång tid.

Många andra länder har stängt samhället mycket mer än Sverige. Sveriges strategi mot coronaviruset är att smittan ska spridas långsamt, så sjukvården kan ta hand om alla som behöver vård. Och att skydda de som är mest känsliga. Det är äldre människor och människor med vissa sjukdomar. Samtidigt vill regeringen att ekonomin och jobben påverkas så lite som möjligt.

Reglerna och rekommendationerna i Sverige har gjort att viruset sprids långsammare, säger Folkhälsomyndigheten. Viruset sprids inte längre snabbare och snabbare. Det sprids i en ganska jämn takt. Sjukvården har klarat av att ta hand om alla som blivit sjuka hittills.

Men Sverige har inte lyckats skydda de äldre tillräckligt bra. Det är för många som är smittade och som dör på äldreboendena. Det säger både Folkhälsomyndigheten och regeringen. Men statsministern Stefan Löfven tycker ändå att Sveriges strategi är rätt.

– Huvudstrategin, med att begränsa smittspridningen så mycket det går, att skydda utsatta grupper. Dämpa konsekvenserna när det gäller ekonomi och jobb. Försöka skapa så lite oro som möjligt genom information, öppenhet och transparens. Den huvudstrategin tycker jag är rätt, säger Stefan Löfven.

Statsministern Stefan Löfven säger att det är hemskt för de som nu förlorar sina vänner och familjemedlemmar. Minst 2 462 personer har dött i Sverige. Det är svårt att jämföra dödstal i olika länder, säger Stefan Löfven. Viruset har spridits olika länge. Och länderna räknar på olika sätt. Det är inte färre som dör i alla länder med hårdare restriktioner. Och när människor får gå ut igen, kan viruset börja spridas mer igen. Det försvinner inte för att man stänger hela samhället, säger Stefan Löfven.

– Det är lätt att tro att viruset försvinner för att man stänger igen allt i samhället. Men så är det inte, säger experter. Då kan det komma senare istället, säger statsminister Stefan Löfven.

Flera länder börjar nu öppna samhället lite grann. Men det är lång tid kvar innan Sverige ändrar på reglerna, säger Folkhälsomyndigheten. Det beror på att Sverige inte har lika hårda regler som andra länder. Risken är ganska stor att viruset börjar spridas snabbare när samhällen öppnar igen. Det säger Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten. Sverige har inte stängt allt, och därför kan vi fortsätta göra som vi gör nu under en längre tid, säger Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten.