Politik

Ny mätning: Kraftig uppgång för Socialdemokraterna

1:56 min

Socialdemokraterna går kraftigt framåt i väljaropinionen. Det visar Svensk väljaropinion, den sammanställning av opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.

Det är en exceptionell ökning, säger Toivo Sjörén som är opinionschef på Kantar Sifo.

– Det är ju coronaeffekter. Regeringar går upp i nationella krislägen i allmänhet och man tycker ju också att regeringen har skött coronasmittan bra, säger han.

Var kommer väljarna från?

– De största strömmarna kommer framförallt från tidigare missnöjda socialdemokrater som lade sig i soffan och inte valde ett nytt parti. Sedan handlar det om sverigedemokrater och vänsterpartister.

Socialdemokraterna ökar alltså kraftigt, från drygt 25 procent till drygt 30 procent, vilket är den största ökningen för Socialdemokraterna mellan två mätningar som Toivo Sjörén sett. Om det kommer hålla i sig vet ingen men Toivo Sjörén säger att partiet kan gynnas av att den politiska agendan nu ändrats.

– Från invandring, lag och ordning till frågor om ekonomi och sysselsättning. Det gör att vi får en mer långsiktig förändring, säger han.

Samtidigt fortsätter regeringskollegan Miljöpartiet nedåt, om än en mindre rörelse och ligger nu under riksdagsspärren, från 4,1 procent till 3,7. Ett annat parti som ligger under riksdagsspärren i den här sammanvägningen är Liberalerna, med 3,3 procent. Med undantag för november 2019 har partiet aldrig legat så lågt i den här sammanvägningen.

– Det gick ju dåligt redan före coronakrisen. Varken Centerpartiet eller Liberalerna har kommit fram särskilt starkt i de här tiderna. De små partierna kommer väldigt lätt bort när det är ett sådant fokus på ekonomi, smitta, sjukvård och sysselsättning, säger Toivo Sjörén.

Även Centerpartiet backar alltså, från 8 till 7,3 procent. Det gör även Vänsterpartiet, från 10,7 förra månaden till nu 9,4 procent, likaså Kristdemokraterna. Samtidigt fortsätter Sverigedemokraterna att vara det näst största partiet med 19,9 procent. Det är bara Moderaterna förutom Socialdemokraterna som ökar något i opinionen, från 18,3 till 18,7 procent.

– Det handlar väldigt mycket om att frågorna förändras i den politiska debatten. Det gynnar också Moderaterna eftersom de är starka i både sysselsättningsfrågor och ekonomiska frågor, säger Toivo Sjörén.