
Hög andel timvikarier kan ha bidragit till smittspridning
Enligt fackförbundet Kommunal har den höga andelen timvikarier bidragit till smittspridningen inom äldreomsorgen i Stockholm. Ekots genomgång visar att den kommunala äldreomsorgen i Stockholm i hög utsträckning förlitar sig på timvikarier.
I mars månad i år var ungefär 40 procent av alla inom den kommunala äldreomsorgen i Stockholm visstidsanställda med timlön. Samma månad för ett år sen såg ungefär likadan ut, det visar Ekots genomgång.
Timvikariernas alla inhopp omräknat till heltid visar att under 2019 så utfördes 23 procent av all arbetad tid av en timvikarie inom den kommunala äldreomsorgen i Stockholm.
– Det är en hög grad av outbildade och det är hela tiden nytt folk som begår misstag.
– Det är väldigt mycket olika människor i verksamheten som kanske arbetar på olika ställen och det i sin tur leder till smittspridning, säger Ulf Bjerregaard som arbetar för fackförbundet Kommunal i Stockholm.
Ekot har varit i kontakt med en av alla timvikarier i Stockholm, hon vill vara anonym eftersom hon tror att det kan hållas emot henne om hon är öppet kritisk mot sin arbetsgivare.
Hon säger att hon jobbat som timvikarie i sex år. För att få ihop tillräckligt med timmar arbetar hon på flera olika ställen.
– Jag är rädd att jag ska sprida smittan till avdelningarna som ännu inte fått corona men jag har inte råd att tacka nej. Jag är rädd för att jobba med de coronasjuka men jag måste för jag har inget val, säger hon.
Ulf Bjerregaard menar att Stockholms stad har satt i system att använda timanställda i verksamheten och systematiskt undviker att tillsvidareanställa personal.
– Man tar in dem och använder dem ett halvår eller ett år och sen byter man ut dem hela tiden. Det är därför vi får en så instabil organisation i äldreomsorgen, säger Ulf Bjerregaard.
Även i Göteborg och Malmö är man inom fackförbundet Kommunal kritisk till att det finns många timvikarier i äldreomsorgen, men i Sveriges andra och tredje stad är andelen timavlönade avsevärt lägre än i Stockholm.
I Göteborg och Malmö stod timvikarierna för ungefär tio procent av all arbetad tid under förra året, jämfört med 23 procent i Stockholm.
Erik Slottner (KD), är äldreborgarråd i Stockholm, och han säger att andelen timavlönade inom den kommunal äldreomsorgen i Stockholm är för hög.
– Så här har det sett ut i Stockholm under många, många år så det är inga beslut som jag har varit med och fattat som gjort att det här har eskalerat.
– Vi ligger högre än en del andra kommuner men vi ligger i det häradet där andra kommuner ligger. Jag tror vi behöver lära av andra goda exempel och om Malmö och Göteborg är två sådana så tittar jag gärna på dem, säger Erik Slottner.
Samtidigt tycker han att det är för tidigt att dra slutsatser om ifall de många timvikarierna varit en bidragande orsak till smittspridningen på stadens äldreboenden och inom hemtjänsten.
– Just nu utför inspektionen för vård och omsorg digitala besök på olika äldreboende både i Sörmland och Stockholm och jag vill invänta den inspektionen innan jag drar vidare slutsatser, säger Erik Slottner.