Ekonomi

Ny studie: Svårt för finansexperter att förutse börsfall

1:51 min

Det dröjde lång tid innan världens börser reagerade på coronaviruset. När väl reaktionen kom blev den kraftig. En förklaring kan vara att det inte räcker med kunskaper om finansmarknaderna för att förutsäga börsens utveckling, enligt en ny studie.

Studien kommer från forskningsinstitutet GRI vid Handelshögskolan i Göteborg. Psykologen Magnus Jansson är en av forskarna som ligger bakom studien.

– Det visar hur svårt det är att förutsäga någonting om aktiemarknaden i ett väldigt kort tidsperspektiv och framför allt att marknadens aktörer har svårt att ta höjd för de riskerna som finns, säger han

I en studie där 281 personer, med olika bakgrunder och erfarenheter, ingick och som publiceras i den brittiska tidskriften The Journal of Prediction Markets, så har deltagarna fått ge prognoser om börsutveckling på både kort och lång sikt, tre månader och två år.

Forskarna, med bland andra Magnus Jansson, har kunnat se att det inte är någon avgörande skillnad mellan de finansiella experterna och andra som handlar på börsen vad gäller att förutspå värdeutvecklingen på aktiemarknaden.

Att sedan experter ibland överskattar betydelsen av den kunskap och information som de har kan ha en psykologisk betydelse. Det kan också leda till att reaktionerna och besluten fattas förhållandevis sent, som i fallet med coronapandemin och de kraftiga börsfallen i mitten av mars. De första fallen av covid-19 upptäcktes i Kina för snart ett halvår sedan.

– Man kan inte ha för höga förväntningar på expertis, speciellt inte på en så oförutsägbar marknad som aktiemarknaden är. Där får man helt enkelt ta sina egna risker, säger Magnus Jansson.