Coronaviruset

Krisande blomindustri kan ge färre blommor i Sverige

2:05 min

Minskat antal fraktflygningar från blomexportlandet Kenya leder nu till att blomimportörer i Sverige får svårare att leverera snittblommor till matkedjorna.

Kenya är idag världens fjärde största exportör av snittblommor, men rådande coronakris med minskat antal flygturer ner till Östafrika får konsekvenser både för importörer och exportörer.

I dag arbetar över 100 000 människor på landets plantager och över två miljoner människor är indirekt beroende av blomindustrin.

Många blomplantager har nu tvingats permittera stora delar av sina anställda, men kanske är de allra värst drabbade de daganställda som saknar riktiga anställningskontrakt.

– De har inte det skyddet, och lever dag för dag, och det blir ju en katastrof där nere snart, säger Christian Muhr, som är blomimportör i Malmö.

Elizabeth Kimani är kvalitetsmanager på rosplantagen Sian Roses cirka tre mil från Nairobi och enligt henne är de kvinnliga rosplockarna - som står för den största andelen av arbetskraften - extra utsatta under coronakrisen.

Hon berättar också att man inte vet hur länge man kan klara av att betala de permitterade anställda, vilket kan få stora konsekvenser för de stora familjer som lever på en enda lön.

Elizabeth Kimani berättar också om plantagens säkerhetsåtgärder för att försöka minska risken för smittspridning av coronaviruset mellan arbetarna. Men det finns en oro att det kan bli värre enligt Muhr.

– Det här kommer att drabba de här länderna jättehårt och det är två miljoner människor där som är direkt beroende av att vi köper deras blommor, säger blomimportören Christian Muhr i Malmö.