Coronakrisen

Universitet stoppar utbytesstudier i höst

2:06 min

På grund av den globala coronapandemin är framtiden för utbytesstudier vid landets universitet oklar.

Linköpings universitet stoppar alla utbytesstudier för de nästan 500 studenter som skulle ha åkt utomlands för att studera i höst.

– Vi förväntar oss att situationen kommer vara oviss även inför hösten, och vi vill självklart säkerställa att studenterna får en relevant utbildning genom att kunna erbjuda ersättningskurser, och för att kunna göra det var man tvungen att ha ett beslut relativt omgående, säger Maria Engelmark, chef för internationalisering vid Linköpings universitet.

Det är ett hårt men nödvändigt besked man tvingas ge de 471 studenter som skulle åka på utbyte till olika delar i världen i höst, men som i stället får läsa kurser på hemmaplan.

– I vissa fall är det möjligt att flytta en utlandsperiod till en annan termin, i andra fall är det studenter som skulle ha åkt utomlands under ett år och som får åka ut den andra terminen. Det är olika från program till program, säger hon.

Linköpings universitet är tidigt ute med beslutet om att ställa in utbytesstudier för studenter som skulle åka utomlands i höst. Studenter i Umeå, Stockholm och Göteborg väntar fortfarande på besked enligt Ekots rundringning. Men det är en fråga som diskuteras på många universitet, trots att inget definitivt beslut har tagits än.

Uppsala universitet till exempel uppmanar alla sina studenter som ska åka på utbyte i höst att söka kurser hemma i Sverige, som en säkerhet, men man har inga planer på att ta ett definitivt beslut i närtid, utan följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Och universiteten behöver också snart besluta om de ska ta emot inresande utbytesstudenter från andra länder.

Stockholms universitet meddelar att närmare tio så kallade partneruniversitet i länder utanför Europa har meddelat att de inte kommer ta emot eller skicka studenter i höst.

Även Göteborgs universitet har fått återbud från sina partneruniversitet i länder som USA och Australien, samtidigt som hundratals studenter väntar på besked om de ska få åka eller inte.

– Vi överväger olika alternativ, men vi kommer fatta ett beslut inom kort och absolut senast den 15 maj, säger Hans Abelius, ansvarig för utbytesstudier vid Göteborgs universitet.