
Risk för svältkatastrof i Afghanistan
I Afghanistan riskerar över 7 miljoner barn att drabbats av hungersnöd de närmsta månaderna, om inget görs för att underlätta situationen, skriver Rädda Barnen i en ny rapport.
Coronakrisen drabbar utvecklingsländer hårt och det kommer att göra att kraven på globala samarbeten för att hjälpa fattiga länder kommer att öka både nu och när pandemin är under kontroll skriver Rädda barnen.
– Vi har ingen mat hemma. Från tre mål om dagen är vi nere på två och ibland bara ett mål om dagen säger 13-åriga Mustafa som citeras i rapporten från Rädda barnen.
Han berättar att hans mamma väver mattor för att försörja familjen men just nu finns det ingen som vill köpa dom eftersom allt är stängt i Afghanistan.
Nära en tredjedel av landets befolkning – inklusive drygt 7 miljoner barn - riskerar att drabbas av hungersnöd de närmaste månaderna enligt Rädda barnen. Anledningen är att tillgången på basvaror är låg och att priserna har rustat i höjden. Priset på vetemjöl och matolja har ökat med över 23 procent och ris har blivit runt 10 procent dyrare sedan landet stängde sina gränser på grund av pandemin.
De stora prisökningarna drabbar de som redan har det svårt i det krigsdrabbade landet. Många fattiga har inte råd med mat för dagen skriver Rädda barnen i rapporten. Det betyder att många afghanska barn har svårt att få i sig nog med näring i en tid då dom behöver stärka immunförsvaret.
Redan innan pandemin var det över 5 miljoner barn i Afghanistan som behövde någon form av humanitär hjälp för att överleva. Det långvariga kriget i landet har gjort att Afghanistan är en av de farligaste platserna i världen att vara barn.
Timothy Bishop är chef för Rädda barnen i Afghanistan. Han säger i rapporten att man är djupt oroade över att coronapandemin kan innebära en våg av svält och sjukdomar som kommer att leda till många barns död om inte omvärlden hjälper till att förbättra situationen för de allra fattigaste i Afghanistan.
Enligt FN organet World Food Programme så riskerar utvecklingsländer att hamna i en situation på grund av pandemin där effekterna på ekonomin och matförsörjningen kommer vara långt dödligare än själva viruset.