
”10-20 procent kan redan ha haft covid-19”
Anledningen till att vi i Sverige inte längre ser någon ökning av smittspridningstakten, beror bland annat på att så pass många redan har haft coronaviruset. Det sade statsepidemiolog Anders Tegnell i Ekots lördagsintervju.
– Ja, jag tror ändå att en del av den avstannande trend som vi ser i Sverige, beror nog på att vi börjar få en viss effekt av att det är så många som har haft sjukdomen och är immuna, sade Anders Tegnell.
Folkhälsomyndigheten har under flera veckor beskrivit läget i landet som att vi befinner oss på en hög platå där smittspridningen av coronaviruset inte längre ökar. En anledning till detta är förstås att många följer rekommendationerna att inte träffas i större grupper och i möjligaste mån hålla avstånd till varann. Men en annan orsak skulle alltså kunna vara att så många har haft smittan att det har börjat byggas upp en immunitet i befolkningen som hejdar smittan.
Flera studier med antikroppstester gör att Folkhälsomyndigheten inom två veckor väntas kunna ge en bättre bild av hur många som haft viruset. Men redan nu gör Anders Tegnell en uppskattning av läget i Stockholm och regionerna närmast huvudstaden.
– Där tror vi att någonstans mellan tio och tjugo procent nu har haft sjukdomen. Det kan vara mer, jag tror inte att det är mindre. Men nu håller vi på med omfattande mätningar under de här veckorna och då får vi ett bättre svar på den frågan.
Många hoppas på så kallad flockimmunitet, att så många ska vara immuna att smittspridningen nästan helt stoppas. Det är enligt Anders Tegnell svårt att uppnå, men han tror ändå att vi kommer att se en god effekt snart av att många har haft covid 19.
– Den effekten ska förhoppningsvis kunna öka ganska snabbt nu. Kurvan som ger relationen mellan hur många som är immuna och hur stor effekt man får av det, blir väldigt brant när mellan 20 och 30 procent är immuna. Då får man en väldigt snabb effekt på smittspridningen.