Coronapandemin

Europa öppnar igen – men med försiktighet

1:52 min

På flera håll i Europa öppnar samhällsfunktionerna stegvis igen i veckan. Men det sker med försiktighet för att inte sätta igång en andra våg av spridning av coronaviruset.

I Kroatien öppnade kyrkorna igen i helgen. Kyrkobesökare i Zagreb spritade händerna och hälsade med armbågarna vid entrén. I bänkraderna satt besökarna med flera meters mellanrum och med munskydd, visar bilder från Reuters.

Kroatien har öppnat samhället i olika led och så kommer flera länder att gå till väga nu när de lättar på restriktionerna.

Det är en ljusning att pandemin börjar komma under kontroll i flera länder. Italienarna ska få börja röra sig ute på måndag och promenera bland annat. I lördags fick spanjorerna börja motionera under begränsade tider.

Frankrike ska också stegvis göra en omstart av samhället. Men där som på flera andra håll varnar experterna för en andra våg. En förlängning av nödläget i Frankrike planeras med fortsatta restriktioner för inresor i landet.

I Tyskland ska skolor i vissa områden öppna igen i veckan. Slovenien och Polen kommer att tillåta att företag och offentlig verksamhet startar igen.

I Ungern ska vissa affärer och museer öppna, liksom uteserveringar. Den populära spa- och badbranschen kan också slå upp sina dörrar igen. Men restriktioner kommer att behållas i huvudstaden Budapest.

I flera länder i Europa kommer det fortsätta att vara obligatoriskt att bära masker ute i samhället. På flera andra håll i världen lättar också länder på restriktioner nu.