VIRUSJAKTEN

USA: Kina dolde sanningen om epidemin

2:03 min

Enligt en ny amerikansk rapport ska Kina ha försökt mörklägga omfattningen av virusutbrottet. Enligt rapporten försökt Kina vinna tid för att hinna samla på sig medicinsk utrustning.

Makthavarna i Kina "dolde medvetet" hur allvarligt läget var i början av januari, det skriver Departementet för inrikes säkerhet i en ny rapport som nyhetsbyrån AP tagit del av.

Den fyra sidor långa analysen gör gällande att Kina avsiktligt dröjde med att informera WHO om hur smittsamt viruset var, samtidigt som landet ökade importen och minskade exporten av medicinsk utrustning, till exempel munskydd och skyddshandskar.

Trumpadministrationen har inte kommenterat innehållet i rapporten och det är än så länge endast AP som verkar ha skaffat sig tillgång till den.

Däremot har administrationen vid flera tillfällen riktat anklagelser mot Kina gällande uppkomsten av viruspandemin.

Det senaste och tydligaste uttalandet kom från utrikesminister Mike Pompeo igår när han under en intervju sa att virusepidemin startade i ett laboratorium i Wuhan.

– Det finns ”enorma bevis” för att virusutbrottet startade där, sa Pompeo utan att presentera några belägg, han hävdade också att det inte är första gången som världen exponerats för ett virus på grund av misslyckanden i kinesiska laboratorier.

Pompeos uttalande har inget stöd i offentligt kända underrättelseuppgifter. Paraplyorganisationen för USAs underrättelsetjänster, ODNI, har i ett tidigare uttalande skrivit att man just nu utreder hur coronapandemin startade och att ”viruset varken skapats eller genmodifierats av människan”.