Politik

Debatt: Löfven kritiseras för att ducka utfrågningar

1:59 min

Sex av åtta tillfrågade riksmedier tycker inte att Stefan Löfven är tillräckligt tillgänglig för ansvarsutkrävande intervjuer. Det visar en enkät som P1-morgon gjort.

Anna Dahlberg är ledarskribent på tidningen Expressen och hon är mycket kritisk till hur statsministern är tillgänglig för medierna.

– Dels finns det ju ett mönster sedan flera år tillbaka av att Stefan Löfven är osynlig och väldigt otillgänglig för media jämfört med tidigare statsministrar. Det här mönstret har blivit än mer påtagligt under coronakrisen. Visst förekommer det intervjuer, men det ersätter ju inte ansvarsutkrävande intervjuer.

Det var SVT, TT, Expressen, Dagens Nyheter, TV4 Nyheterna och Svenska Dagbladet som svarade nej på Ekots fråga om Stefan Löfven var tillräckligt tillgänglig för ansvarsutkrävande intervjuer. Aftonbladet och Sveriges Radio svarade att han var tillräckligt tillgänglig. Men statsministerns pressekreterare Gösta Brunnander håller inte med om att Stefan Löfven inte skulle vara tillräckligt tillgänglig för media.

– Vi försöker hela tiden se till så att möjligheten till att göra intervjuer finns. Därför har statsministern också gjort en rad olika intervjuer i snart sagt alla rikstäckande medier.

Kritikerna menar ju att er mediestrategi är att skydda Stefan Löfven, och att det är därför ni tackar nej till tuffa utfrågningar gång på gång. Håller du med om det?

– Nej, jag delar inte alls den bilden, säger Gösta Brunnander.

Enligt Anna Dahlberg på Expressen handlar det inte så mycket om enskilda frågor som Stefan Löfven skulle ducka för utan mer om själva förhållningssättet från Stefan Löfven gentemot media.

– Det handlar om förhållningssätt från presstaben runt Stefan Löfven, att man vill styra mediebilden väldigt väldigt kraftigt. Den här maktbalansen bör journalistkåren reagera mot. Man bör få tillgång till ansvarsutkrävande intervjuer. Kritiken från svenska politiska reportrar tycker jag man måste ta på stort allvar, säger Anna Dahlberg.