Corona-viruset

"Arbetsmiljöverket kan ha brutit mot lagen"

2:33 min
  • Sveriges kommuner påverkade Arbetsmiljöverket, så att myndigheten ändrade sitt krav på munskydd mot corona.
  • Fackförbundet Kommunal menar att Arbetsmiljöverket kan ha brutit mot lagen genom att låta sig påverkas.
  • "Förtroende från Kommunals sida för den myndigheten är ju i princip förbrukat," säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Arbetsmiljöverket är den myndighet som har ansvaret för säkerhet på jobbet.
Kanske har Arbetsmiljöverket brutit mot lagen när de skulle ge råd om skydd mot corona-virus. Det säger idag Tobias Baudin som är ordförande för fackförbundet Kommunal:

– Förtroende från Kommunals sida för den myndigheten är ju i princip förbrukat, eftersom man agerat på det här sättet.

När coronaviruset började spridas bestämde Arbetsmiljöverket att det var viktigt att personal som jobbar på äldreboendet Serafen i Stockholms kommun hade både munskydd och visir när de var nära de boende.

Tog bort bestämmelsen

Men kommunernas samarbetsorganisation SKR gillade inte det beslutet. Därför ordnade SKR ett möte med Arbetsmiljöverket. Efter mötet tog Arbetsmiljöverket bort bestämmelsen att munskydd alltid ska användas. SKR var också med och talade om hur myndigheten skulle skriva om det här.

Det här avslöjade Sveriges Television i dag.

Men det här gillar inte fackförbundet Kommunal, som har många medlemmar som jobbar inom just äldreboenden. Fackförbundet menar att personalen på äldreboenden utsattes för en risk att smittas av corona när de fick jobba utan munskydd och visir. Dessutom säger facket att Arbetsmiljöverket enligt lag måste arbeta självständigt utan att påverkas av andra.

Därför anmälde Kommunal i dag Arbetsmiljöverket till Justitieombudsmannen, JO. För det är en myndighet som jobbar med att se till att andra myndigheter följer Sveriges lagar.

"Vi måste lita på myndigheter."

Tobias Baudin är ordförande för Kommunal. Han tycker att Arbetsmiljöverket har gjort fel:

– Jag tror att alla vi måste ju lita på myndigheter, att de agerar utifrån gällande lagstiftning, inte vem som är skickligast på att kalla till möten, skriva pressmeddelanden, och därför är det så allvarligt. Och därför vill vi att JO tittar på det här och därför gör vi den här anmälan.