Efter avslag

Förslag: Tillåt ny asylansökan först efter tio år

2:01 min

Den som har fått ett definitivt avslag på sin asylansökan ska få vänta tio år innan han eller hon kan lämna in en ny, jämfört med dagens fyra år. Det är ett förslag som den migrationspolitiska kommittén överväger, enligt uppgifter till Ekot.

Ett utvisningsbeslut preskriberas i dag vanligtvis efter fyra år. Då kan en person lämna in en ny ansökan om asyl. Men det här kan alltså komma att ändras.

Nästa vecka träffas den migrationspolitiska kommittén, med representanter för alla riksdagspartier. Inga beslut är fattade – men ett av de förslag som nu har mejslats fram är att den som vill söka asyl på nytt, efter att ha fått ett slutligt nej, ska få vänta i tio år.

De två största partierna – Socialdemokraterna och Moderaterna – har länge krävt ett tuffare regelverk. Nyligen anslöt sig även Liberalerna till den linjen, och Kristdemokraterna är beredda att diskutera en skärpning. Sverigedemokraterna vill att man bara ska få söka asyl i Sverige en gång.

Enligt förslaget från kommitténs kansli, som Ekot har läst, finns det, även om lagen ändras, en risk att personer som nekats uppehållstillstånd dröjer sig kvar i Sverige – för att efter tio år lämna in en ny asylansökan.

Bedömningen är dock att det signalvärde som skärpta regler innebär väger över och kommer att ha en avskräckande effekt, eftersom det är stor skillnad på att hålla sig kvar i ett land under fyra år och under tio år.

Men frågan är omstridd. Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycker att det är viktigt att en person kan lämna in en ny asylansökan efter fyra år. Om tiden förlängs riskerar personer att blir kvar i ett skuggsamhälle under många år, anser partierna. Centerpartiet har inte föreslagit att regelverket ska ändras.

Den migrationspolitiska kommittén har också en rad andra frågor på sitt bord. Det handlar till exempel om Sverige ska införa ett volymmål i asylpolitiken och vilka som ska få ta hit sina anhöriga. I augusti ska det färdiga förslaget presenteras för migrationsminister Morgan Johansson.