Ska filmatiseras

Succéboken "Där kräftorna sjunger" i närkontakt med naturen

1:50 min

Förra årets mest sålda roman i USA är skriven av den 70-åriga zoologen Delia Owens, som debuterar med en thrillerartad naturskildring om en ensam själ i samhällets utkant.

Jag dras med direkt och sträckläser den naturrika skildringen av överlevaren Kyas liv i träskmarken utmed North Carolinas kust. Som tioåring överges hon av sitt fyllo till pappa efter att övriga familjen redan flytt. Hon fiskar och samlar musslor. Hon lär sig insekternas språk och närläser naturen.
För människorna skyggar hon. För rädslan att bli blottad som vildsvinets bara mage. Och hotet är värre än så. Hela existensen står på spel.
Spelpjäserna placeras ut på ett raffinerat och laddat vis. Jag glider med i den medfarna båten, och pulsen tilltar i takt med att vi passerar genom mörka kanaler kantade av vass. Vännerna är måsarna som kuttrande putsar sina utsträckta vingar. Men var sjunger kräftorna?

Romanen kommer ut på svenska i en tid när flera i sin enskildhet undrar vem vi kan lita på. 
När romanen gavs ut förra året sålde den i fyra och en halv miljon exemplar. Och berättelsen om livets skörhet och naturens styrka fyller ett behov, även utan ett illasinnat virus.