Coronaviruset

Rohingyaflyktingar tvångsplacerade på ”obeboelig” ö

2:00 min

Bangladesh har för första gången fört rohingyaflyktingar till den omtvistade ön Bashan Char. De har placerats där på grund av att de skulle kunna bära på coronaviruset, men FN har ifrågasatt om platsen överhuvudtaget är beboelig.

Ön Bashan Char ligger flera timmars båtfärd ut från kusten mitt i den Bengaliska viken. Det handlar om 28 rohingyer som i flera veckor drivit till havs efter ha misslyckats att ta sig till Malaysia. Bangladesh regering har med hänvisning till  smittrisken placerat ut dem på ön.

Bashan Char har varit en följetong i bangladeshiska medier och inom FN och biståndsvärlden kopplat till rohingyier. Bangladesh regering har haft storslagna planer på att kunna föra dit över 100 000 rohingyaflyktingar från lägren vid Myanmars gräns. Men FN-organ har ifrågasatt om ön alls är beboelig och möjlig att skicka någon personal till.

Ön utgörs av slam som floden Ganges fört med sig ner i Bengaliska viken. Ön är helt platt, vilket gör den mycket utsatt för cykloner och översvämningar - som det nu är säsong för snart igen.

I mars fick bangladeshiska låginkomsttagare, som bor mycket trångt, erbjudandet att flytta till ön för att sätta sig i säkerhet på grund av coronaviruset, men inte en enda har tackat ja.

– Om rohingyer ska placeras där måste det ske frivilligt, sade Louise Donovan på FN:s flyktingorgan UNHCR i Bangladesh i slutet av oktober.

Men nu är 28 rohingyer fast där med hänvisning till att de skulle kunna vara smittbärare. Ytterligare några hundra rohingyer är ombord på ett par båtar mellan Bangladesh och Malaysia, enligt människorättsgrupper, men vad som ska hända med dem är inte känt.

Bangladesh har drygt 10 000 bekräftade coronamittade och knappt 200 har dött av landets 160 miljoner invånare.