Coronaviruset

Forskare: Släpp fler fångar för att hindra smittspridning

1:41 min

Coronapandemin kan spridas snabbt i världens fängelser och de flesta länder har inte gjort tillräckligt för att stoppa smittan. Det hävdar sociologiforskaren Olga Zeveleva, som studerat situationen i 76 länder.

– Fångar är för det första i stor fara och för det andra är fångar en del av det större samhället, så hälsa i fängelser är inte något separerat från resten av samhället, säger Olga Zeveleva, sociologiforskare, som studerat effekterna av coronapandemin för fångar i 76 länder.

Hon anser att länder som Iran gjort rätt, som frigav 85 000 fångar i motsats till Ryssland, som bara förbjudit alla besök, vilket gjort situationen än svårare för fångarna. I sibiriska Irkutsk utbröt ett fånguppror i april i protest.

Upproret slogs ned våldsamt och efter det har anhöriga till ett 60-tal fångar förgäves försökt få veta vad som hänt dem.

– Jag vill bara veta om min brorson är här eller inte, sa en kvinna, som tillsammans med en anti-tortyrorganisation försökte få klarhet om fångarna i fängelset.

Ryssland har förbjudit alla anhörigbesök med hänvisning till coronautbrottet.

– Begränsningar av besök är faktiskt den mest populära åtgärden bland alla länder jag studerat, säger Olga Zeveleva. I vissa länder innebär det en ännu värre situation för fångarna, som i Ryssland där fångar oftast är beroende av anhörigas matpaket och mediciner, som de annars inte får.

I Ryssland finns coronafall i flera fängelser, både bland fångar och väktare, men hela bilden är inte klarlagd. Ryska fängelser är ökända, överbefolkade och kända smitthärdar för tbc och hiv. Precis som i många av världens länder, där det också varit uppror som fängelseuppror på grund av corona.

– Det här dags att släppa fångar, ge massamnesti, säger Olga Zeveleva, som arbetar med ett EU projekt på Helsingfors universitet.

De länder som givit fångar amnesti, som Iran, har dock gjort undantag för politiska fångar.