Coronaviruset

Frankrike: ”Första vågen kan ha passerat”

1:48 min

Franska läkare har funnit att ett fall av covid-19 fanns i landet redan i december i fjol, en månad innan det som hittills har betraktats som de första fallen i Europa upptäcktes.

Mannen som drabbades heter Amirouche Hammar:

– Läkaren sa att det var en lunginfektion och att det var allvarligt.

Det var den 27 december som 43-årige Amirouche Hammar i Parisförorten Seine Saint-Dénis fick feber och torrhosta. När han även fick ont i bröstet åkte han till sjukhuset, berättar han för nyhetskanalen BFM.

Enligt tidningen Le Figaro lider han också av diabetes och astma. Han hamnade på intensiven där han fick syrgas och antibiotika. Några dagar senare kom han hem och vilade sig frisk.

Nu i april bestämde sig sjukhuset för att göra nya analyser av 14 prover från sjukhusets patienter i december och januari, för att undersöka om någon av dem kunde ha haft covid-19. Det blev en träff för Amirouche Hammar.

Detta var en månad innan de två hittills första kända fallen av det nya viruset upptäcktes i Frankrike, den 24 januari. Båda var resenärer från Kina.

Amirouche Hammar vet inte hur han blev smittad, men hans hustru jobbar i en butik nära Charles de Gaulle-flygplatsen. Hon kan ha kommit i kontakt med en smittad resenär, och smittat utan att själv bli sjuk.

Nu testas fler prover från patienter med lunginfektioner från samma period. Testarna görs på två andra sjukhus nära Paris, för att se om man får fler träffar. Det säger överläkaren Djillali Annane i Garches, öster om Paris, till tv-kanalen France 2.

– Om viruset fanns i omlopp i Frankrike redan i december, så kan det betyda att den första virusvågen redan har passerat och att vi nu är inne i den andra vågen, säger överläkaren Djillali Annane.