Frågan om preskriptionstiden för asylansökningar omstridd

1:56 min

Idag tar det fyra år innan en asylansökan preskriberas och en person åter kan ansöka på nytt men det här kan komma att ändras till 10 år. Det är ett förslag som den migrationspolitiska kommittén överväger enligt uppgifter till Ekot. Men frågan är omstridd.

Det finns inget som pekar på att en förlängd preskriptionstid skulle minska antalet personer som stannar kvar i landet efter avslag enligt Miljöpartiet.

– Vi ser inte att de skäl som fanns när den här regeln infördes har förändrats utan vi anser att fyra år är fortsatt något vi bör vara kvar vid, säger Annika Hirvonen Falk som är migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet till P1 Morgon.

Det finns andra sätt att komma åt problemet med att personer som fått avslag håller sig kvar i landet enligt Annika Hirvonen Falk.

– Dels finns det åtgärder som medverkar till att personer frivilligt återvänder, det finns ekonomiska stöd och vi har samarbeten med andra länder, säger hon.

Moderaterna som länge har krävt hårdare regelverk menar även de att det krävs fler åtgärder för att få personer att lämna landet men säger att förlänga preskriptionstiden är en av dessa.

– Moderaterna tror att det är väldigt farligt om man sänder signaler om att ifall man bara håller sig kvar i landet tillräckligt länge så kommer man få en ny chans. Det krävs en rad åtgärder för att fler ska återvända men en sådan är att förlänga preskriptionstiden, säger Maria Malmer Stenergard som är migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.