Coronaviruset

Underrättelsekällor: Inget pekar på labb

1:33 min

Det finns för närvarande inga bevis för att coronasmittan skapades i ett kinesiskt laboratorium. Det säger nu underrättelsekällor till den brittiska tidningen The Guardian. Men den brittiska regeringen tycker att det finns frågor kring hur smittan uppstod.

Det var i söndags som den amerikanske utrikesminister Mike Pompeo i en intervju med tv-bolaget ABC hävdade att det nu finns bevis för att coronasmittan ursprungligen kom från ett laboratorium i den kinesiska staden Wuhan. Vilka bevis han syftade på redovisades inte.

Men enligt källor från underrättelsesamarbetet Five Eyes, där bland annat USA och Storbritannien ingår, och som den brittiska tidningen The Guardian citerar, finns det i nuläget inga konkreta bevis för att så skulle vara fallet.

Tidningen skriver att underrättelsekällorna säger att det inte finns något som indikerar att en läcka från laboratoriet skulle kunna ha orsakat coronapandemin.

Den statsägda kinesiska tidningen Global Times skriver i en kommentar att USA kommer med grundlösa anklagelser.

Australiens premiärminister Scott Morrison säger i en kommentar att det mest sannolika fortfarande är att smittan uppstod på en djurmarknad, men att inget går att utesluta. Världshälsorganisationen WHO menar att USA inte ännu presenterat något konkret bevis för utrikesminister Pompeos anklagelse.

Den brittiska regeringen kommenterar inte underrättelseuppgifter men menar att det självklart finns frågor som måste besvaras om virusets ursprung och inledande spridning.