Ekobrott

Batljan anhållen – SBB-aktien störtdyker

1:59 min

Ilija Batljan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget, och tidigare socialdemokratiskt landstingsråd, har i dag anhållits för misstänkt brott mot marknadsmissbrukslagen. Det uppger bolaget självt i ett pressmeddelande.

– Vi har i dag informerats av Ekobrottsmyndigheten att vår vd Ilija Batljan har anhållits för påstått brott mot marknadsmissbrukslagen, säger Adrian Westman, är chef för investerarrelationer vid Samhällsbyggnadsbolaget.

När ska det ha skett?

– Det vet vi inte. Vi har faktiskt ingen ytterligare information att tillgå just nu. Och vi vet inte vilket bolag eller eventuella värdepapper som avses i förhållande till det påstådda brottet då.

Under marknadsmissbrukslagen rymmer sig bland annat insiderbrott, obehörigt röjande av insiderinformation och förbud mot marknadsmanipulation.

Ekobrottsmyndigheten bekräftar uppgifterna från Samhällsbyggnadsbolaget att Ilija Batljan har anhållits, men vill inte berätta mer än så.

– Vi kan bara berätta det som bolaget själva har gått ut med. Vi kan bekräfta de uppgifterna. I övrigt har vi inget att tillägga till det i nuläget, säger Niklas Ahlgren, som är pressansvarig vid myndigheten.

Ilija Batljan var i början av 2000-talet landstingsråd för Socialdemokraterna i Stockholm och kommunalråd i Nynäshamn. Uppdrag som han lämnade för att bli vice vd på fastighetsbolaget Rikshem. 2015 fick han sparken därifrån efter att han gjort fastighetsaffärer för egen räkning, utan att informera styrelsen.

2016 grundade han Samhällsbyggnadsbolaget som äger och förvaltar drygt tusen fastigheter i Sverige. Första kvartalet i år gjorde bolaget en vinst före skatt på 1,7 miljarder kronor. Att jämföra med en vinst på drygt 300 miljoner samma period året innan.

SBB:s aktie har stigit kraftigt på Stockholmsbörsen det senaste året, men dagens besked fick den att falla.

Ekot har varit i kontakt med Ilija Batljans advokat, som meddelar att han nekar till brott.