Coronaviruset

Högskolor förbereder fortsatt distansundervisning

2:03 min

Flera universitet och högskolor förbereder sig för att ha distansundervisning även i höst på grund av coronaviruset. Högskolan i Borås har beslutat att ta emot studenterna digitalt.

– Vi har fattat beslut om att vi ska ha ett digitalt mottagande av våra studenter till hösten. Det vi vinner är att jag ger vår personal en lång planeringstid för att planera för det digitala mottagandet, säger Mats Tinnsten.

Beslutet på Högskolan i Borås gäller för första halvan av höstterminen, förutsatt att coronafaran inte blir avblåst, för då återgår man till normal undervisning.

Även på Lunds universitet finns en beredskap för att ha antingen fortsätta undervisningen på distans eller gå tillbaka till normalläge, enligt rektor Torbjörn von Schantz.

– Min personliga uppfattning är att det kommer att bli distansundervisning i höst, säger Torbjörn von Schantz.

Linköpings universitet har stoppat utbytesstudierna i höst, och har som utgångspunkt att ge campusundervisning till alla studenter, med beredskap för att distansverksamheten kan förlängas. En liknande inställning har Umeå universitet.

– Vår förhoppning är att det ska bli en normal höst för oss. Det vill säga att vi har campusförlagd utbildning, säger rektor Hans Adolfsson.

Det var i mars som alla universitet och högskolor införde distansundervisning, för att motverka spridning av coronasmittan. Rektorerna väntas fatta inriktningsbeslut om hösten under den närmaste tiden eller åtminstone i juni, i god tid innan studenterna får sina antagningsbesked. Trots att Folkhälsomyndigheten ännu inte har något råd att ge.

– Vi hoppas att man ska komma igång som vanligt till hösten. Men den närmaste tiden blir ganska avgörande för att veta om det är så att smittan går ner till sommaren, då är det så att vi kan göra ett annat ställningstagande än om den ligger kvar på en hög nivå, säger Folkhälsomyndighetens biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

På fredag samlas lärosätena till ett möte för att diskutera om de kan hitta en samordnad strategi. Rektorn för Uppsala universitet, Eva Åkesson, tror att undervisningen kommer att vara påverkad även om allt återgår till det normala.

– Jag själv skulle gissa att vi kommer att ha försiktighet med att samla för stora grupper i trånga utrymmen. Jag kan mycket väl tänka mig att föreläsningar där man sitter mycket nära blir man betydligt mer restriktiv med, säger Eva Åkesson.