Nya coronaviruset

Migranter svälter i stängt Moskva

2:10 min

Arbetskraftsmigranter i Moskva drabbas hårt när staden och arbetsplatser stängts för att begränsa coronavirusets spridning. Många har svårt att tjäna pengar till mat och kan inte ta sig hem.

– Det är speciellt svårt för oss. Vi har inga hem, inga bilar och ingen hög med pengar så vi överlever bara på något vis, säger Ibrahim, som är byggjobbare från Tadzjikistan.

Hur många arbetskraftsmigranter det finns i Moskva är svårt att veta. Vissa registrerar sig, andra jobbar illegalt. En expert på migration som nyhetsbyrån Reuters talat med säger att i och runt Moskva finns drygt två miljoner arbetskraftsmigranter, de allra flesta från länder i Centralasien.

Alla arbetsplatser är stängda förutom de nödvändiga, som mataffärer och sjukhus. De flesta migranter står utan inkomst och får ingen ekonomisk hjälp från staten. Många sitter fast i Moskva och kan inte röra sig fritt, för det krävs tillstånd.

– De här människorna svälter. Tack vare donationer har vi i alla fall satt ihop 200 paket med mat till familjer i nöd, säger Irina Konsol, som leder en volontärorganisation.

En av Rysslands mest kända människorättsförsvarare Svetlana Gannusjkina, som har kämpat för flyktingars rättigheter i Ryssland sedan det sovjetiska 80-talet är kritisk.

– Staten gör ingenting för att lösa problemet och inget pekar på att det kommer att bli löst heller, de här människorna behöver finansiell hjälp nu, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

– Jag tror inte det finns något mer skrämmande än att dö av hunger, det säger Ibrahim, byggjobbaren från Tadjikistan.

Han tror att det kan gå mycket illa för många utan hjälp, speciellt med mat.