Demokratirörelse

Kina vill koppla grepp på Hongkong

2:03 min

I Kina trappar centralregeringen i Peking upp retoriken mot proteströrelsen i Hongkong och varnar för att samtliga av de man kallar ”våldsamma demonstranter” kommer undanröjas.

”Hongkong kommer aldrig bli lugnt, förrän de svartklädda våldsverkarna är undanröjda, de är ett politiskt virus.”

Det skriver centralregeringens i Pekings kontor för Hongkongfrågor i en presskommuniké som publicerades idag.

Det skarpt formulerade budskapet är det senaste i vad som verkar vara upptrappning från de kinesiska myndigheternas sida att kväsa den pro-demokratiska proteströrelsen i Hongkong.

På senaste har även Kinas sambandskontor i Hongkong lagt sig i den inhemska politiska debatten och bland annat tryckt på för att införa en ny säkerhetslagstiftning.

Inblandningen ses av kritiker ses som ett tydligt brott mot ”Ett land två system”, det system som i teorin ska ge Hongkong ett avsevärt självbestämmande från övriga Kina.

Men det är inte bara retorik.

Nyligen greps 15 profiler från det pro-demokratiska lägret. Samtliga anklagades för att ha organiserat och deltagit i den omfattande proteströrelsen som skakade Hongkong i fjol.

De stundtals våldsamma protesterna lugnade ner sig efter att demokratirörelsen vunnit en rekordseger i lokalvalen i november.

Men, centralregeringen i Peking har sedan dess möblerat om i toppen av de myndigheter som ansvarar för relationerna med Hongkong.

Nya partikadrar som anses nära kopplade till kommunistpartiets generalsekreterare Xi Jinping har tagit över nyckelpositioner, och bedömare ser förändringarna som ett tecken på att Hongkongfrågan nu styrs med hårdare hand direkt från Peking.

I presskommunikén som publicerades idag stod det också att läsa svart på vitt att centralregeringen inte kommer stå vid sidan av som en åskådare.