Covid-19

WHO varnar för afrikanskt örtte

2:00 min

Nu varnar Världshälsoorganisationen för afrikanskt örtte. De senaste veckorna har ett ört-te spridits över Afrika efter att Madagaskars president påstått att det kan bota covid-19. Men det finns inte några bevis för att drycken verkligen har någon effekt nu varnar WHO för att drycken kan vara farlig.

– Det finns en stor risk med doseringen här, säger Michail Yao på Världshälsoorganisationen WHO:s Afrikakontor. Fel dos av en örtmedicin kan vara farlig för den som tar den, så det är vår första invändning. Det andra är att människor som tror de är skyddade mot Covid-19 kan sluta vara försiktiga vilket kan resultera i en explosion av nya fall och underminera allt annat som görs för att stoppa spridningen, säger han.

Det var i slutet av april som Madagaskars president Andry Rajoelina lät meddela att landets forskare på hans uppdrag tagit fram en dryck baserad på traditionell örtmedicin, som skyddar mot och även botar coronasmitta.
Drycken, som heter Covid Organics, har snabbt blivit populär och senaste dagarna har flera afrikanska ledare beställt stora mängder för att distribuera bland sin befolkning. Tanzania, Ekvatorialguinea, Guinea Bissau och Kongo Kinshasa till exempel.

Men några bevis för att drycken verkligen fungerar finns inte, säger Michail Yao.

– Det är som att ge rådet att dricka vatten från vilken källa som helst, var finns bevisen? frågar han retoriskt och berättar att WHO erbjudit Madagaskar att bidra med att testa drycken vetenskapligt, men inte fått svar.

– Men vi hoppas att vårt erbjudande ska accepteras, säger Michael Yao på WHO.