Coronakrisen

Mörk prognos för bostadsmarknaden

2:00 min

Banken SEB betecknar raset för svensk BNP som det största i modern tid i sin konjunkturprognos.

– Det är en unik situation att förutspå utvecklingen. Hela den här resan de sista månaderna har varit omtumlande men det är klart att det blir ett dramatiskt fall i ekonomin 2020 som vi inte har sett, egentligen någonsin, åtminstone inte sedan 1930-talet. Ekonomin krymper med sex, sju procent. Det är en liten mjukare nedgång än många andra länder som har haft mer omfattande stängningar som de värsta länderna i Europa. Där minskar ekonomin med dubbelt så mycket, kanske uppemot tolv procent, säger Håkan Frisén, prognoschef vid SEB.

Coronapandemin har redan påverkat världsekonomin dramatiskt, samtidigt som resten av det här året och även nästa år kommer att präglas av effekterna av coronautbrottet, enligt banken SEB:s konjukturrapport.

Fallet för svensk BNP spås bli 6,5 procent i år, men bara gör en återhämtning med öka 5 procent under nästa år, enligt SEB:s ekonomer. Det här påverkar allt ifrån arbetslöshet till att, om man ska tro ekonomerna från banken SEB, att den svenska kronan spås stärkas under året.

Men för bostadsmarknaden ser det mörkare ut med fallande bopriser, så mycket som 15 procent under det här året tror prognoschefen Håkan Frisén.

– Det är ju en rejäl nedgång och den blir lite större än vad vi hade under finanskrisen för drygt tio år sedan. Vi är i en situation där vi tyvärr får en högre arbetslöshet än vad vi hade då och nu har vi ett lägre ränteläge som motverkar det här. Det här är ändå, tycker jag, en ganska måttlig nedgång men det kommer förstås att märkas och vara en viktig del av den här krisdynamiken men den är svår att tro att den inte ska komma, säger Håkan Frisén, prognoschef vid SEB.