Coronakrisen

Hälften av alla dödsfall på äldreboenden

1:49 min

2 941 människor har avlidit totalt i Sverige i covid-19. Folkhälsomyndigheten rapporterar 23 918 fall av smittade.

Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att sammanlagt 2 941 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 87 personer under det senaste dygnet.

De uppdaterade siffrorna visar även att sammanlagt 23 918 har bekräftats smittade med coronaviruset i Sverige sedan utbrottets början.

– Vi börjar närma oss 3 000 personer, vilket är ett förskräckligt stort tal, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

De uppdaterade siffrorna visar även att sammanlagt 23 918 har bekräftats smittade med coronaviruset i Sverige sedan utbrottets början. Antal intensivvårdade är 1 620 personer.

– Det är fortsatt högt tryck på IVA, säger Anders Tegnell.

– I vår dödsstatistik har det dykt upp ett mindre barn där det håller på att utredas om det är orsakat av covid-19 eller inte. Vi kommer inte att lämna ut fler kommentarer för att inte riskera att det blir möjligt att identifiera det enstaka fallet. Vi har kontakt med vårdgivarna och de utreder om det är covid-orsakat eller inte, säger Tegnell.


Hälften av de personer som var 70 år eller äldre som har avlidit i covid-19 gjorde det på ett särskilt boende, enligt nya siffror från Socialstyrelsen.

Bland de som hade avlidit i Sverige i covid-19 till och med den 28 april var 90 procent 70 år eller äldre.

– Det är ett belastat men stabilt läge i sjukvården, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Det finns 1 060 intensivvårdsplatser och 505 inlagda patienter och den ickebelagda kapaciteten är drygt 30 procent.

1 826 personer med covid-19 är inlagda på sjukhus men inte inom intensivvården.

Henrik Lysell, enhetschef på Socialstyrelsen, säger att statistiken för dödsfall på särskilda boenden kan förklaras med att personer som bor där ofta har sämre hälsa.

- Det är en ganska utsatt grupp, de som befinner sig i särskilt boende. Vi tänker att det är en anledning till att man har särskilt boende som insats. De är mer sjuka än motsvarande åldersgrupp som inte har särskilt boende som insats. Det här pekar också på vikten av att förhindra smitta på särskilt boende och självklart även för personer med hemtjänst, säger Lysell.