Parasport

Nytt pris går till Älvsby Parasport

2:32 min
  • ATG Drömfond är en ny fond som delar ut pengar till föreningar som jobbar för gemenskap och glädje i idrotten för personer med funktionsvariationer.
  • Deras första prisutdelning blir 100 000 kronor till Älvsby Parasport i Norrbotten.
  • Föreningen ska bland annat köpa skidor för pengarna.

Föreningen Älvsby Parasport har fått 100 000 kronor för arbetet med ungdomar och vuxna med funktionsvariationer. Pengarna kommer från ATG Drömfond. Marianne Kortesoja är skidtränare i föreningen, och hon vet vad man ska göra för pengarna.

– Största delen av pengarna ska vi köpa skidor för. Så alla som kommer har möjlighet att träna och vara med.

Marianne Kortesoja säger att pengarna är välkomna, för medlemmarna tycker att idrott är viktigt av flera anledningar:
– Till flera av dem som aktivt är med är det nästan livsviktigt. Både för hälsans skull, men också för att ha en sysselsättning, ha en gemenskap, och ha en fritid och ett liv som är meningsfullt.

Pengarna som föreningen fått kommer från nya ATG Drömfond. ATG betyder "Aktiebolaget trav och galopp". Det är en slags förening för dem som tävlar med hästar.

Nytt pris

Åsa Llinares Norlin är ordförande för Sveriges Paralympiska Kommitté och Svenska Para-sportförbundet. Hon berättar att ATG sedan tidigare gett pengar till elitidrottare inom parasport.

Men med ATG Drömfond får nu även andra som ägnar sig åt parasport pengar.
– Det är ett nytt pris som man har instiftat, som innebär att ge stöd till :föreningar som jobbar för gemenskap och glädje i idrotten för personer med funktionsnedsättningar.

Och den första föreningen som fick det nya priset blev alltså Älvsbyn Parasport. Varför just den föreningen?

"Satsar mycket på arbete med inkludering."

– Vi valde den utifrån de aktiviteter man gör. De satsar väldigt mycket på arbete med inkludering för alla personer, oavsett vilken funktionsnedsättning man har. Och att ge personer möjlighet att komma ut i naturen, och komma ut på snö och åka skidor, bland annat.

Det sa Åsa Llinares Norling, som är ordförande i Svenska Parasportförbundet. Intervjuerna gjordes av P4 Norrland och Klartexts reporter Carlo Laszlo.