Coronakrisen

Höjt a-kassetak efter 100 dagar

1:29 min

Regeringen och samarbetspartierna är överens om att, i coronakrisens spår, genomföra ytterligare höjningar av a-kassan. Takbeloppet efter de 100 första dagarna av arbetslöshet ska höjas till 1 000 kronor per dag. Det uppger Ekots källor.

Det var i slutet av mars som regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterade ett krispaket, med generösare regler i a-kassan. Det handlade bland annat om att taket i ersättningen ska höjas under första 100 dagarna som en person är arbetslös. De nya reglerna är tillfälliga, och gäller till januari nästa år.

Nu kan Ekot berätta att partierna, efter hårda förhandlingar, har enats om ytterligare förändringar av a-kassan: takbeloppet – det vill säga den maximala ersättningen – höjs även för den som är utan jobb mer 100 dagar.

I dag kan man som mest få 760 kronor om dagen, en summa som nu under coronakrisen höjs till 1 000 kronor. Därmed får fler behålla en större del av sin lön om de blir arbetslösa.

Det nya förslaget om a-kassan – som beräknas kosta omkring en miljard kronor – väntas presenteras på en presskonferens inom kort.

Det är Socialdemokraterna och Miljöpartiet som har drivit på i den här frågan, medan Centerpartiet och Liberalerna har prioriterat att få fram det direktstöd till företagen som lades fram förra veckan.