Minst solidariskt

Ingen svensk hjälp till EU-länder i coronakrisen

1:47 min

Alltfler länder i Europa hjälper varandra med skyddsutrustning och vård av corona-patienter. Men Sverige bidrar inte, visar en granskning som Ekot gjort.

– Jag kommer från Rumänien och jag ingår i ett läkarteam som ska behandla coronapatienter i Italien, berättar en rumänsk läkare på en informationsfilm från EU-kommissionen i Bryssel.

Det här är ett av många exempel på europeisk solidaritet under coronapandemin som EU nu vill marknadsföra.

Även Polen har skickat sjukvårdpersonal till Italien och flera EU-länder som Tyskland, Österrike och Tjeckien har erbjudit sjukvårdplatser till coronapatienter från andra EU-länder.

Hittills har ungefär hälften av EU-länderna ställt upp med sjukvårdsutrustning eller erbjudit sjukvårdplatser, bland dem Sveriges grannländer Danmark, Finland och de tre baltiska staterna, men alltså inte Sverige.

Sverige har inte erbjudit någon hjälp alls och den svenska regeringen har heller inte tagit emot hjälp, utan donationer eller gåvor från andra länder har slussats vidare till Röda Korset.

Förutom inom EU så förmedlas även hjälp via försvarsalliansen Nato.

– Vi har organiserat över 100 transporter av sjukvårdsutrustning till länder inom Nato, säger Natos vice generalsekreterare Dan Mircea Geoana.

Till exempel har Estland donerat ansiktsmasker och desinfektionsmedel till Spanien och Italien via Nato.

Sverige sticker alltså ut. Men på en lista finns Sverige ändå med: Sverige är ett av 18 EU-länder som hjälpt till att flyga hem strandsatta EU-medborgare från utlandet, 1 500 hittills från bland annat Chile, Peru och Tunisien.