Coronakrisen

Otillåten örtmedicin sprids av kinesiska ambassaden

1:56 min

Kinas ambassad i Sverige har under april delat ut ett medicinskt preparat i så kallade 'Hälsopåsar mot coronavirus', bland andra till studenter och forskare med kinesisk bakgrund på ett flertal svenska universitet.

Påsen innehåller förutom munskydd och våtservetter en örtmedicin, men medlet är inte godkänt som läkemedel i Sverige.

Tullverket bekräftar idag för Ekot att man har beslagtagit tre försändelser med samma örtpreparat, som kallas Lianghuaqingwen, och inlett en förundersökning om smugglingsbrott mot privatpersoner som importerat medlet från Kina.

Hälsopåsarna, som delats ut som gåva genom ambassaden, har spritts av volontärer och beskrivs som en värmande present från partiet och fosterlandet till kineser utomlands. Likadana kampanjer har förts av kinesiska ambassader i andra länder, och beskrivits utförligt i kinesiska medier.

Av kinesiska hälsomyndigheter beskrivs örtmedicinen som effektiv mot coronaviruset och covid-19, men ingen sådan effekt har visats i konventionella läkemedelsstudier.

Laboratorieundersökningen som gjorts av Tullverket visar att den mest aktiva ingrediensen i preparatet som beslagtagits är mentol.

Örtmedicinen är inte godkänd i Sverige och får därför inte föras in i landet. Däremot kan vissa örtpreparat ges importtillstånd som kosttillskott.

Ekot har sökt den kinesiska ambassaden som har avböjt att kommentera. Det finns inget tecken på att medlet innehåller farliga substanser, säger Jonas Karlsson som är sakkunnig på Tullverket.

– Sedan kan jag tycka att det kan vara oetiskt att man tar in det här under förespegling att det ska vara en verksam medicin mot corona, säger han.