Flest äldre som dör

”Vi har inte lyckats skydda de äldre”

1:56 min

Av de som dött i covid-19 är 90 procent över 70 år, eller äldre, visar siffror som Socialstyrelsen presenterade idag.

Av dem har 76 procent bott på äldreboenden eller har haft hemtjänst. Professor Ingmar Skoog som också är föreståndare för centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet är förvånad över dom höga siffrorna.

– Jag trodde att det skulle vara ganska stor andel av dom som dog efter 70 år som på något sätt hade äldrevård, men jag hade nog inte ens kunnat fantisera att det var en sån här stor andel av dom som avlidit som faktiskt var på äldrevård. Det är jag väldigt överraskad över, men det här visar att det verkligen är de sköraste äldre som råkar illa ut vid den här sjukdomen, säger Ingmar Skoog.

Att vi inte lyckats skydda dom äldre är ett stort misslyckande menar han, och säger att de som arbetat inom äldreområdet tidigt slog larm om att äldrevården kunde vara en stor smittkälla.

– Jag känner en ganska stor sorg att ingen var intresserad av att plocka in expertis inom äldreområdet. Hade man lagt upp en strategi hade man kunnat skydda de svagaste äldre så hade man kunnat minska en del dödsfall i alla fall.

Eftersom många av de som bor i äldreboende är dom sköraste är det inte förvånande att dom står för en stor andel av dödstalen, säger socialminister Lena Hallengren (S), som önskar att vi nu kan ta lärdom av detta.

– Det hoppas jag förstås för det säger något om att vi skulle kunna få en annan utveckling framöver. Att dom regioner och kommuner som hittills inte har så mycket smittspridning och inte är så hårt drabbade skulle kunna agera på ett annat sätt, är bättre förberedda och ock kan också dra slutsatser av det som vi har kunnat se, säger Lena Hallengren.