Tadzjikistan

Svårt lidande på grund av uteblivna migrantpengar

2:01 min

Pengarna som världens migranter skickar hem till sina hemländer är ofta helt avgörande för både familjer och hela länder. I Moskva sitter nu migranter från Centralasien fast utan inkomst och mat på grund av coronapandemin. Tadzjikistan är i princip helt beroende av deras pengar, som nu inte längre kommer.

– I Moskva jobbar min yngre och äldre bror på ett bygge, men de kan inte skicka pengar. Vi hyr en lägenhet här och kan inte betala hyran längre, säger Gulrukhsor Djononova, som jobbar som diskare i Dusjanbe i Tadzjikistan.

Pengarna från migranterna är landets allra största inkomstkälla. För sju år sen var det nästan halva landets bruttonationalprodukt, enligt Världsbanken. Sedan dess har den ryska ekonomin gått sämre, så för två år sedan var det 29 procent.

För det är till Ryssland mer än en tiondel av Tadzjikistans befolkning åker varje år för att jobba, mest unga män. Helt säkert är det mycket mer än så eftersom så många tvingas jobba illegalt i Ryssland.

Nu är arbetsplatserna i Moskva stängda på grund av coronaviruset.

– Alla påverkas. Innan var det femton till tjugo som stod i kö för jobb, nu är det åttio eller hundra som väntar, säger Djomi Sharipov som köar för jobb i Dusjanbe, till nyhetsbyrån AFP.

Globalt antar Världsbanken att pengarna som skickas hem i år kommer att minska med 20 procent. I vanliga fall lindrar de här pengarna fattigdom. De gör så att folk kan utbilda sig mer, att folk äter nyttigare och barnarbete bland fattiga minskar. När pengarna försvinner, som nu, då använder folk pengarna de har till ren överlevnad.

Pensionären Mirali Davlatov i Dusjanbe säger att hans släktingar som jobbar i Ryssland har det mycket svårt nu.

– De kan inte köpa mat, får ingen lön så de kan inte skicka något hit och familjerna här lider svårt av det.