Efter Ekots granskning

Utredning mot Fruängsgården inleds

1:26 min

Efter Ekots rapportering om situationen på äldreboendet Fruängsgården i Stockholm under coronapandemin, ska det inledas en internutredning.

Det säger äldreborgarrådet i Stockholms stad, kristdemokraten Erik Slottner:

– Det framkommer ju en del uppgifter i inslaget där ord står mot ord, och där vi inte riktigt vet vad som har hänt och inte. Och då är det väldigt viktigt att man tar reda på det och tar reda på fakta. Så man om inte annat kan lära sig av erfarenheter om man begått misstag och hur man kan undvika att begå samma misstag framöver. Och därför är det välkommet att man startar en internutredning.

Internutredningen som Erik Slottner uppger ska inledas kommer efter Ekots granskning, där personal på Fruängsgården vittnar om brist på skyddsutrustning och att uppemot 30 personer på kort tid dött i covid-19.

Ekots granskning visar också att boendets ledning inte informerat alla anhöriga om omfattningen av smittspridningen och att flera dött. Något boendets ledning inte vill kommentera. Äldreborgarrådet Erik Slottner vill inte heller kommentera händelsen innan internutredningen är klar, men säger ändå:

– Bara det att så många har blivit smittade på ett och samma boende är naturligtvis väldigt allvarligt. Det drabbar många äldre och anhöriga. Det skapar stor sorg och oro hos personal, äldre och anhöriga, så det är väldigt viktigt att vi nu går till botten med det här.