Danmark

Danmark fortsätter öppna samhället

1:48 min

Danmark kommer börja öppna upp samhället mer redan från nästa vecka, det har de danska partiledarna kommit överens om ikväll.

Mette Frederiksen är Danmarks statsminister.

– Jag vill tacka alla danskar för era insatser de senaste månaderna, säger Mette Fredriksen, som tidigare har konstaterat att man har smittan under kontroll i Danmark, vilket gör att man nu som planerat kan inleda fas två i öppningen av landet.

I första fasen, som inleddes efter påsk, öppnade förskolor och skolor för elever upp till årskurs fem, samt bland annat även frisörer och domstolsväsendet.

I fas två så öppnas det för professionell idrott utan åskådare från och med nu och från och med måndag får köpcenter öppna igen. Från och med 18 maj kommer även de äldsta grundskoleeleverna få komman tillbaka till skolbänken och då öppnar även bland annat restauranger, caféer och kyrkor, om än med restriktioner.

– Ni kan inte förvänta er att allt kommer vara som förut, säger Mette Frederiksen.

Församlingar över tio personer är fortsatt förbjudna, och nöjesparker, museum, nattklubbar och universitet, med mera, får vänta. Det gäller även för de svenskar som planerat för nöjesresor till Danmark. Flera partier har velat ha svar på när gränserna kan komma att öppna igen, och nu lovar regeringen besked om när det kan ske senast 1 juni.

Hittills har 514 danskar dött efter att ha varit smittade med coronaviruset, men antalet inlagda på sjukhus har minskat de senaste veckorna.