Artificiell fotosyntes

Så fångas koldioxid med växter som modell

2:00 min

Kan vi med hjälp av konstgjord fotosyntes slippa använda fossil olja som råvara för plast, läkemedel och färger? Ny forskning tar oss i alla fall ett steg på vägen.

Med hjälp av solljus fångar växter in luftens koldioxid och gör byggstenar till alla andra ämnen de består av. Det kallas fotosyntes och är något man inom forskningen försöker återskapa på konstgjord väg. Det kan vara en väg bort från användning av fossil olja - både för energiproduktion och som råvara till industrin.

I en studie publicerad i tidskriften Science har forskare nu kommit en bit på vägen mot att effektivisera den artificiella fotosyntesen. Från spenatblad har man renat fram enzymer och små delar av de membran där fotosyntesen sker. Med hjälp av en ny teknik fördelas de här fotosyntetiserande delarna i små små droppar. Leif Hammarström, professor i fysikalisk kemi på Ångströmlaboratoriet i Uppsala, jämför det med en salladsdressing

– Försöker man blanda olja med vinäger slår sig oljedropparna snabbt ihop igen och lägger sig ovanpå vinägern. Men blandar man i senap eller äggula kan de små oljedropparna under en längre tid hålla sig separerade från varann.

När membran och enzymer sprids ut i sådana miniceller i lösningen får de tillgång till mer ljus, vilket gör blir reaktionen mer effektiv.
På Ångströmslaboratoriet finns även Peter Lindblad, professor i mikrobiell kemi. Han menar att den här studien lär oss mer om hur vi med naturen som modell kan skapa effektiva tillverkningsprocesser.

– Då kan man använda principer från naturen i system för att dels använda solenergi, minska koldioxidhalten och de produkter som bildas kan vara produkter, kemikalier, bränslen, som vi idag tillverkar från fossila bränslen.

Referens: Tarryn E Miller et al. "Light-powered CO2 fixation in a chloroplast mimic
with natural and synthetic parts". Science 8 maj 2020.