Coronapandemin

Danmark förbereder ytterligare öppning av samhället

1:15 min

Den 8 juni kommer fas tre av öppningen av det danska samhället inledas, det meddelar landets regering nu på morgonen. Då kommer bland annat kulturinstitutioner få slå upp portarna och fler människor får samlas.

Så sent som i går kväll presenterades fas två av öppningen av Danmark, som bland annat innebär att professionell idrott utan åskådare tillåts, att köpcenter får öppna från och med måndag och från och med 18 maj får restauranger öppna igen, samtidigt som då även de äldre grundskoleleverna kan komma tillbaka till skolbänken.

Och nu på morgonen presentera alltså även planerna för fas tre som är tänkt att inledas den 8 juni.

Då kommer bland annat museer, teatrar, biografer, nöjesparker, högskolor och andra vuxenutbildningar få starta i gen. Samtidigt kommer större grupper av människor tillåtas vara samlade. I dag ligger gränsen på max tio personer, men från och med 8 juni höjs den till 30 till 50.

Den danska gränsen har varit stängd sedan 14 mars och det har den senaste perioden varit politisk debatt om när den kan komma att öppna igen. Regeringen lovade i går att besked om detta ska komma senast 1 juni