Coronaviruset

Ökad övervakning riskerar bli permanent

1:53 min

Nu varnar forskare för att snabba beslut om övervakningsåtgärder under coronapandemin kan bidra till skapandet av en övervakningsstat.

I USA och Australien ska man nu börja använda vad som kallas för pandemidrönare. Det är drönare utrustade med värmekameror som kan känna av om du har feber. Tack vare artificiell intelligens kan de också utifrån kamerabilder, läsa av både hjärtslag, andning och i en folksamling upptäcka personer som nyser eller hostar.

Det här är bara ett av många exempel på hur länder i hela världen nu i snabb takt börjar använda ofta kontroversiell teknik för att försöka kontrollera smittspridningen.

Förutom drönare handlar det om appar för smittspårning, och utegångsförbud som övervakas med hjälp av ansiktsigenkänning. Ofta sker det här i demokratiska länder där det tidigare ansetts otänkbart.

En som är allvarligt oroad över den här utvecklingen är historikern Yuval Noah Harari, författare till flera böcker om mänsklighetens utveckling. Han varnar nu för att den tekniska utvecklingen i kristider skyndas på i rekordfart.

Det leder till att omogna och kanske farliga tekniker tas i drift, eftersom risken att inte göra någonting är större.

Problemet är att när krisen väl är över, så visar forskning att det är svårt att göra sig av med de nya övervakningssystemen och att de istället blir permanenta. Christel Backman är forskare inom övervakningsstudier vid Göteborgs universitet.

– Vi vänjer oss vid övervakningssystemen under kristiden och vi kanske också upplever att de skyddar bra mot någon typ av hot. Och så tenderar vi kanske snarare att utvidga användningsområdena för det här, som från början var exceptionella åtgärder, snarare än att vi backar eller tar bort dem, säger hon.

Hör även Vetenskapsradion På djupet: 
Corona och övervakningen - Hälsan före alltCorona och övervakningen - Techjättarnas julafton